Waarom hebben we cyberbeveiliging nodig?

Published on oktober 24, 2022

Door de snelle groei van het internet en zijn diensten is de online aanwezigheid van individuen, bedrijven en organisaties dramatisch toegenomen. Ook individuele gebruikers zijn nu online aanwezig op haar platform. Sociale netwerken, online communicatieplatforms, bank-, gezondheids- en andere diensten. Ook bedrijven en organisaties streven ernaar hun klanten online diensten aan te bieden.

In het tijdperk van digitalisering is gegevensbeveiliging van cruciaal belang voor individuen, bedrijven en organisaties. Online zijn stelt uw gegevens echter bloot aan verschillende bedreigingen waardoor aanvallers ongeoorloofde toegang tot uw gegevens kunnen krijgen en schade kunnen veroorzaken. Gevoelige gegevens van gebruikers kunnen bijvoorbeeld informatie over nationale identiteitskaarten, telefoonnummers, e-mailadressen, gezondheidsgerelateerde informatie en andere persoonlijke informatie omvatten. Ook bedrijfsinformatie die een organisatie niet openbaar wil maken, is vertrouwelijk omdat het de organisatie kan schaden als deze informatie openbaar wordt gemaakt. In deze context is het zeer belangrijk om gegevens, bijbehorende platforms, hardware, software en netwerken te beschermen tegen deze ongeoorloofde toegang door aanvallers. Cyberbeveiliging speelt een belangrijke rol bij het beschermen van gegevens en de bijbehorende infrastructuur tegen diefstal en schade door middel van beschermende procedures en beleid.

Categorieën van cyberaanvallen

Bij een cyberaanval probeert een individu of organisatie een ander individu of organisatie schade toe te brengen door in te breken in het informatiesysteem, de infrastructuur en de gegevens daarop. Cyberaanvallen kunnen worden onderverdeeld in drie soorten:

  1. Aanval op integriteit: Bij dit type aanval wordt de gegevensintegriteit aangetast en wijzigt de aanvaller de feitelijke gegevens.
  2. Aanval op vertrouwelijkheid: Bij dit soort cyberaanvallen krijgt de aanvaller ongeoorloofde toegang tot de gegevens of informatie over de gegevens. Twee soorten aanvallen in deze categorie zijn snooping en trafficanalyse. Bij snooping krijgt de aanvaller ongeoorloofde toegang tot niet-gecodeerde gegevens en bij trafficanalyse leidt de aanvaller informatie over gegevens af uit gecodeerde gegevens.
  3. Aanval op beschikbaarheid: Bij dit type aanval worden de gegevens of het systeem onbeschikbaar gemaakt voor de eigenlijke gebruikers door valse verzoeken te verzenden. Denial of Service (DoS) en Distributed DoS zijn de meest voorkomende soorten van deze aanvallen.

Veel voorkomende soorten cyberaanvallen

Enkele veel voorkomende soorten cyberaanvallen zijn:

  • Malware: Malware is software die opzettelijk in een systeem wordt geïnstalleerd, ingevoegd of geïntegreerd om schade te veroorzaken. De meest voorkomende soorten aanvallen in deze categorie zijn virussen, wormen, logische bommen, Trojaanse paarden, backdoors/trapdoors, downloaders, keyloggers, spyware, ransomware, adware, enz.
  • Phishing: Bij een phishing-aanval stuurt de aanvaller valse informatie naar het doelwit die er echt uitziet. Een aanvaller kan iemand bijvoorbeeld via e-mail of andere online media een link sturen die eruitziet als een echte link. Bijvoorbeeld: www.facebook.com. Wanneer de gebruiker echter op de link klikt, wordt hij in werkelijkheid omgeleid naar een andere website die niet facebook.com is. Bij dit soort aanvallen kan de aanvaller referenties en creditcardgegevens stelen of malware installeren op het systeem van de gebruiker.
  • Man-in-the-middle aanval: Bij dit type aanval plaatst de aanvaller zich tussen de echte gebruiker en de toepassing. Bijvoorbeeld, de echte gebruiker “A” maakt verbinding met haar webserver www.abc.com en downloadt enkele objecten. Een andere persoon, “B”, kan zich onder het mom van “A” of www.abc.com inbrengen en de informatiestroom tussen beide partijen bekijken.
  • Cryptojacking: Cryptocurrency of crypto is een digitaal systeem dat blockchaintechnologie gebruikt om elke transactie bij te werken. Daartoe is rekenkracht nodig om bepaalde complexe wiskundige problemen aan te kunnen om munten te delven. Cryptojacking houdt in dat men illegaal toegang krijgt tot de devices van mensen en hun rekenkracht gebruikt om crypto te delven.
  • Denial of Service-aanval: Bij dit type aanval dient een aanvaller onrechtmatige verzoeken in bij een dienst, waardoor de kans dat legitieme gebruikers de dienst ontvangen wordt geminimaliseerd. Een aanvaller kan bijvoorbeeld zonder doel toegang krijgen tot een website, waardoor de kans kleiner wordt dat een andere legitieme gebruiker de website bezoekt. Nu wordt deze aanval decentraal uitgevoerd. Met andere woorden, meerdere aanvallers vallen tegelijkertijd de dienst aan. Dit staat bekend als een distributed denial of service (DDoS) aanval.
  • SQL-injectie: Bij dit type aanval gebruikt de aanvaller SQL om via een website kwaadaardige code/verzoeken te injecteren in een online databasesysteem. Deze kwaadaardige aanvragen geven aanvallers toegang tot informatie
  • Zero-day aanvallen: Zero-day-aanvallen zijn aanvallen waarbij aanvallers zwakke plekken in software uitbuiten voordat ontwikkelaars deze hebben verholpen.

Dolor ex

Related

You might also like

Het belang van een zorgvuldige selectie van IT-specialisten in India voor uw detacheringssucces Blog
augustus 18, 2023

Het belang van een zorgvuldige selectie van IT-specialisten in India voor uw detacheringssucces

De transformerende kracht van ITEC’s dienstverlening: Een game-changer voor Nederlandse IT-detacheerders Blog

De transformerende kracht van ITEC’s dienstverlening: Een game-changer voor Nederlandse IT-detacheerders

Open Source Technologie: De toekomst van de industrie Blog
november 18, 2022

Open Source Technologie: De toekomst van de industrie

Contact

Op zoek naar de brug naar Indiaas IT-talent?

Neem contact op!