Mixed Reality (MR)

Published on november 16, 2022

Lees alles over Mixed Reality. In deze blogpost gaan we in op:

 • Wat is Virtual Reality (VR)
  • Hoe werkt VR?
 • Wat is Augmented Reality (AR)?
  • Hoe werkt AR?
 • De belangrijkste verschillen tussen VR en AR
 • Mixed Reality (MR)

Wat is Virtual Reality?

Virtual reality (VR) is een technologie waarbij camera’s en andere aparatuur worden gebruikt om de beelden en geluiden van een echte omgeving na te bootsen. De simulatie creëert een meeslepende ervaring met een digitaal 3D-beeld in 360 graden. Virtuele realiteit vervangt de audio en visuals van de echte omgeving door digitale versies. Er worden meeslepende effecten gebruikt in bepaalde scenario’s. Neem de gebruiker bijvoorbeeld mee naar een spelletje bowling en hij krijgt het gevoel dat hij het spel echt speelt. Maak dergelijke simulaties en manipuleer omgevingsobjecten virtueel met behulp van sensorische apparaten zoals headsets, handschoenen en spelcontrollers. De term VR kan worden gebruikt om te leren en te trainen in een meeslepende ervaring en helpt een interactieve omgeving te bieden. Het creëren van virtuele omgevingen met VR-technologie kan op andere gebieden worden gebruikt voor educatieve doeleinden. Het belangrijkste nadeel van VR is het onvermogen om virtuele objecten te manipuleren. Het langdurig dragen van een VR-headset kan in sommige gevallen gezondheidsproblemen veroorzaken en wordt afgeraden.

Hoe werkt Virtual Reality?

Voor VR-toepassingen en -programma’s worden visuele en audio-effecten geproduceerd. Hiervoor wordt eerst het Field of view (gezichtsveld – FOV) gemaakt. De FOV bepaalt het maximale bereik dat een gebruiker door de headset kan zien. Het bepaalt ook hoe nauwkeurig de huidige omgeving kan worden gesimuleerd en welke framerate moet worden gekozen. Het simuleren van audiolandschappen vereist ruimtelijke audio om een beter gevoel te krijgen van de nieuwe omgeving. Een andere belangrijke stap is het bepalen van de vrijheidsgraden voor het volgen van het hoofd en de positie. Sensoren in de headset identificeren posities van waaruit de gebruiker kan bewegen binnen de virtuele omgeving. Bovendien kan men zich dankzij eyetracking-technologie concentreren. Oogvolgsensoren kunnen voor sommige gebruikers het risico van misselijkheid bij het dragen van headsets verminderen.

Wat is Augmented Reality?

Augmented Reality (AR) legt contextuele informatie over de reële omgeving in looptime. Contextuele informatie wordt toegevoegd via digitale apparaten zoals smartphones, brillen, enz. AR is dus de combinatie van de echte elementen en de digitale wereld. Het belangrijkste voordeel van het gebruik van AR is het ondersteunen van de bestaande beelden en geluiden van de echte omgeving met behulp van extra zintuiglijke informatie. Met de Ikea Place mobiele app kunnen klanten zich voorstellen hoe een product er in hun huis of kamer uit zou zien door eenvoudigweg de mobiele camera te gebruiken zonder het product daadwerkelijk fysiek mee te nemen en te plaatsen.

Hoe werkt Augmented Reality?

AR-functionaliteit steunt op apps die gebruikt kunnen worden op smartphones en soortgelijke divices. Moderne smartphones hebben meestal een camera, een versnellingsmeter en een kompas. Sommige smartphones hebben een gyrometer, sensoras, magnetometer, temperatuur, nabijheid, magnetisch veld, licht- en druksensoren. Omdat AR relatief veel vraagt van een device, geven sommige toepassingen de voorkeur aan gespecialiseerde sensorapparatuur. Augmented reality apps zijn gecodeerd in 3D programma’s die echte AR markers associëren met contextuele informatie. AR-markers zijn unieke, onafhankelijke patronen in beelden of echte objecten die door een camera kunnen worden gedetecteerd. Er zijn verschillende modelleringstechnieken beschikbaar om AR te implementeren: op B-markers gebaseerde, markerloze en op GPS gebaseerde. Een vergrote versie van het beeld wordt door het AR-toepassingsprogramma tijdens de uitvoering gegenereerd naarmate gegevens van de geprogrammeerde markers worden ontvangen. AR-technologie kan op verschillende gebieden worden gebruikt. In het onderwijs kan AR bijvoorbeeld effectief worden gebruikt voor opleiding. In het bedrijfsleven kan AR helpen bij het promoten van producten, het opdoen van klantervaringen en hun feedback, en in onderzoeks- en productieafdelingen van bedrijven. Ook in diverse spelletjes wordt AR gebruikt om het entertainment te verbeteren. AR heeft verschillende bezwaren, waaronder gezondheidsproblemen bij langdurig gebruik, gebrek aan privacy en veiligheid, en dure hardware.

Het belangrijkste verschil tussen Virtual Reality en Augmented Reality

 • VR creëert virtueel een gedetailleerde meeslepende omgeving, terwijl AR extra zintuiglijke informatie combineert met de gesimuleerde echte wereld.
 • VR is meer virtueel dan AR.
 • VR-gebruikers voelen zich in een nieuwe virtuele omgeving waar ze kunnen samenwerken met virtueel geproduceerde objecten. Terwijl AR-gebruikers het gevoel krijgen van een gemengde (virtuele en reële) omgeving, maar hun aanwezigheid in de echte wereld voelen.
 • VR vereist headsets, terwijl voor AR een smartphone, HUD’s of een bril nodig zijn.
 • Voor AR is meer bandbreedte nodig dan voor VR.

Mixed Reality (MR)

Mixed Reality is de combinatie van VR en AR. In de MR worden overlays en objecten uit de echte wereld gesimuleerd in een virtuele omgeving waar de gebruiker kan interacteren met echte en virtuele objecten. Intel legt MR uit als “Je kunt een virtueel videospel spelen, je echte waterfles pakken en een denkbeeldig personage uit het spel met de fles slaan”. De introductie van de twee versies van de Hololens-headset was een van de eerste pogingen tot MR-hardware waarbij de mate van inleving kan worden gevarieerd. Evenzo worden de twee versies van meta headsets op grote schaal gebruikt in diverse MR-toepassingen. MR gebruikt camera’s en zintuigen om de fysieke activiteiten van gebruikers te volgen en deze te maskeren met virtuele inhoud tijdens de uitvoering. MR is zeer geschikt voor verschillende gebieden zoals onderwijs, gezondheidszorg en het bedrijfsleven. Mode- en woningdecoratiebedrijven gebruiken het al met veelbelovende resultaten.

Related

You might also like

Het belang van een zorgvuldige selectie van IT-specialisten in India voor uw detacheringssucces Blog
augustus 18, 2023

Het belang van een zorgvuldige selectie van IT-specialisten in India voor uw detacheringssucces

De transformerende kracht van ITEC’s dienstverlening: Een game-changer voor Nederlandse IT-detacheerders Blog

De transformerende kracht van ITEC’s dienstverlening: Een game-changer voor Nederlandse IT-detacheerders

Open Source Technologie: De toekomst van de industrie Blog
november 18, 2022

Open Source Technologie: De toekomst van de industrie

Contact

Op zoek naar de brug naar Indiaas IT-talent?

Neem contact op!