Open Source Technologie: De toekomst van de industrie

Published on november 18, 2022

Wat is Open Source

Open source software is software waarvan de broncode toegankelijk is voor wijziging en verbetering. Opensource.com definieert de term open source als:

“het verwijst naar iets dat mensen kunnen aanpassen en delen omdat het ontwerp ervan publiekelijk toegankelijk is.”

Om de open source software en gemeenschap te reguleren is in 1998 het Open Source Initiative (OSI) opgericht. De visie van OSI is het versterken van het open source beleid om iedereen open source mogelijkheden te bieden. De open source software moet voldoen aan de criteria voor gedistribueerde voorwaarden, die door OSI zijn gedefinieerd.


De belangrijkste voordelen van Open Source

Open source technologie wordt al vele jaren gebruikt in de industrie. Het belangrijkste voordeel van het gebruik van open source technologie zijn de lage opstart- en licentiekosten voor de meeste bedrijven. Ontwikkelaars geven er de voorkeur aan omdat de open source code de beschikbaarheid van meerdere programmeerbenaderingen voor één probleem biedt. Hieronder volgen de voordelen die open source biedt ten opzichte van gesloten oplossingen.

1.       Kwaliteit

Het gemeenschappelijke karakter van de ontwikkeling houdt in dat de broncode open is en dat de hele gemeenschap kan bijdragen tot het bereiken van een kwaliteitsproduct. Daarom wordt alles in het werk gesteld om de beste marktgerichte kenmerken te bieden en onvolkomenheden te elimineren.

2.       Betere beveiliging

Aangezien de code beschikbaar is voor de hele gemeenschap, kunnen eventuele bugs of zwakke plekken in de beveiliging snel worden opgespoord en verholpen.

3.       Flexibiliteit

Open source biedt maximale flexibiliteit omdat de code open is en gebruikers de broncode kunnen aanpassen aan hun eigen eisen.

4.       Interoperabiliteit

Open-sourcegemeenschap biedt meerdere opties en functies voor een specifiek probleem en consumenten kunnen de geschikte functies uit de code kiezen. Als een product van andere bedrijven nodig is voor een gedeeltelijke oplossing, kan de open-sourcecode worden geïntegreerd en kan een volledige oplossing worden ontwikkeld. De interoperabiliteit van de open source code maakt maatwerk mogelijk met de producten van andere bedrijven. Dit biedt de vrijheid om de open broncode te combineren met eigen software naargelang de doelstellingen van de gebruikers. Ook zorgt open source voor interoperabiliteit op lange termijn door de principes van interoperabiliteit te volgen.

5.       Voordeliger

Open Source is zeer voordeliger in vergelijking met propriety systemen. Open source software kan gratis worden gedownload of er kan een licentieabonnement worden afgesloten tegen een bescheiden vergoeding. De updates en het onderhoud zijn gratis en er zijn geen verborgen kosten.

 

6.       Grote gemeenschap

Ontwikkelaars houden altijd van een grotere gemeenschap omdat dit helpt bij technische- en groepsdiscussies. Dergelijke evenementen bieden een gelegenheid om te praten over de levenscyclus van het softwareproduct, van het ontwerp tot het testen en de uitrol.   


Waarom is open Source de toekomst?

Momenteel gebruiken enkele toonaangevende organisaties zoals Facebook, Google, Well Fargo en Citi al open-source software. In de komende jaren wordt verwacht dat de private software voor gedeeltelijke openheid zal kiezen om het risico van vendor lock-in te vermijden. Hieronder worden enkele indicatoren gegeven om aan te tonen dat open source een sleutelrol zal spelen in de toekomstige software-industrie.

  • De vraag naar gezamenlijke ontwikkeling neemt toe, oplossingen van één bedrijf of product worden moeilijker, en OSS is het meest geschikt omdat verschillende partijen kunnen samenwerken om een oplossing te bieden voor complexe problemen.
  • De belangrijkste trend in de sector geeft aan dat steeds meer bedrijven overstappen naar open source software en 36% van de organisaties heeft het gebruik van open source software aanzienlijk verhoogd.
  • De vraag naar full-stack ontwikkelaars is vele malen groter geworden. Naarmate het aantal projecten dat overgaat op open-source software toeneemt, neemt ook de vraag naar full-stack ontwikkelaars toe. Uit de aanwervingstrends blijkt dat de meeste werkgevers op zoek zijn naar open-source softwareontwikkelingsvaardigheden, waaronder Python, Kubernetes en open-source datatechnologieën. Uit de resultaten van een onderzoek dat door ZDNet werd gerapporteerd, blijkt dat onderzoekers een tekort aan ontwikkelaars met open-source vaardigheden constateren voor de overstap naar OSS.
  • Cloud computing en open source software: De recente bijdragen van open source software wijzen erop dat open source naar verwachting een grote rol zal spelen op het gebied van cloud computing. De webdiensten van Amazon en Google maken al gebruik van openbrontechnologieën. De schaalbaarheid van openbronsoftware is hard nodig bij de ontwikkeling van cloudtoepassingen, wat erop wijst dat OSS een belangrijke rol zal spelen in de toekomst van cloud computing.
  • Open source software en kunstmatige intelligentie (AI): Het gebied van AI is zeer veeleisend wat betreft rekencapaciteit m.b.t. het trainen van algoritmen op grotere datasets en softwareprogramma’s, voor de implementatie van verschillende algoritmen. De open source tools voor de implementatie van AI zijn al beschikbaar, maar de vraag ernaar zal in de toekomst aanzienlijk toenemen. Aangezien de implementatie van AI zelf in opkomst is op verschillende gebieden zoals Natural Language Processing (NLP), Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR), veranderen de AI-algoritmen voortdurend afhankelijk van de behoeften. In dergelijke gevallen blijft open source software de eerste keuze van de onderzoeksgemeenschap. Enkele van de bestaande projecten en tools op het gebied van AI zijn: AI Fairness 360, Kubeflow, Aequitas en Fairlearn.
  • De kostenefficiëntie en tijdbesparende functies zullen de belangrijkste motivatie voor organisaties zijn om in de toekomst voor open source producten te kiezen. Evenzo zullen ontwikkelaars kiezen voor open source producten omdat ze flexibeler, herbruikbaar en uitwisselbaar zijn. Bovendien is ondersteuning door een grotere gemeenschap een extra voordeel voor ontwikkelaars en organisaties.
Related

You might also like

Het belang van een zorgvuldige selectie van IT-specialisten in India voor uw detacheringssucces Blog
augustus 18, 2023

Het belang van een zorgvuldige selectie van IT-specialisten in India voor uw detacheringssucces

De transformerende kracht van ITEC’s dienstverlening: Een game-changer voor Nederlandse IT-detacheerders Blog

De transformerende kracht van ITEC’s dienstverlening: Een game-changer voor Nederlandse IT-detacheerders

Web 3.0: De evolutie van het internet Blog
november 18, 2022

Web 3.0: De evolutie van het internet

Contact

Op zoek naar de brug naar Indiaas IT-talent?

Neem contact op!