Toekomstige trends in applicatiebeveiliging

Published on oktober 23, 2022

Wat is applicatiebeveiliging?

  1. Beveiliging van applicaties
  2. Beveiliging van webapplicaties
  3. Beveiliging mobiele applicaties

Met de snelle groei van online applicaties via internet neemt de kans op aanvallen elke dag toe.

Consequuntur magni recusandae consectetur dolore sequi

Wat is applicatiebeveiliging?

Applicaties die draaien op computers, laptops en mobiele telefoons met internetverbinding staan bloot aan veiligheidsrisico’s en kunnen het doelwit zijn van cybercriminelen. Dit kan leiden tot persoonlijk letsel, reputatieschade of economische schade voor personen, bedrijven en organisaties. Een webserver bijvoorbeeld is een toepassing die draait op een servercomputer en kan beveiligingslekken bevatten. Dit vormt een veiligheidsrisico voor de applicatie en de servercomputer waarop deze draait. Aanvallers kunnen deze bedreiging gebruiken om applicaties aan te vallen en te schaden. Het beschermen van al deze toepassingen tegen externe veiligheidsbedreigingen en aanvallen wordt toepassingsbeveiliging genoemd.

Wat is beveiliging van webapplicaties?

Webservers en webclients zijn webapplicaties die respectievelijk op server- en clientcomputers via het internet draaien. De applicaties staan bloot aan verschillende soorten aanvallen. Er zijn verschillende risico’s en bedreigingen verbonden aan applicaties aan de serverzijde, waaronder SQL-injectie, cross-site scripting, bufferoverloop, onjuist lezen en schrijven, kwetsbaarheid door onjuiste authenticatie/autorisatie/toegangscontrole, gebruik van verouderde of onjuiste cryptografie, softwareontwerp en gebreken in de applicatie configuratie.

Ook client-applicaties, bijvoorbeeld webbrowsers, kunnen beveiligingsproblemen vertonen. Als een webbrowser gegevens niet goed interpreteert, is het mogelijk dat de gebruiker gegevens van schadelijke websites downloadt.

Wat is beveiliging van mobiele applicaties

De groei van het smartphonegebruik neemt elke dag toe en de meeste gebruikers gebruiken mobiele applicaties waarvan de meeste verbonden zijn met het internet. Mobiele applicaties kunnen gebreken vertonen waardoor aanvallers de veiligheid van gebruikers in gevaar kunnen brengen. Zo kan een mobiele applicatie die gebruik maakt van onjuiste of verouderde encryptiemethoden de referenties van gebruikers via het internet blootleggen. Het is belangrijk de veiligheid van mobiele applicaties te garanderen door tijdens het ontwikkelingsproces de juiste beveiligingsprocedures te volgen, rekening houdend met het platform waarvoor ze worden ontwikkeld.

Verschillende strategieën en testtechnieken worden door beveiligingsdeskundigen gebruikt om de beveiliging van applicaties te waarborgen. Deze strategieën omvatten het waarborgen van de veiligheid van de applicaties in verschillende fasen van de ontwikkeling van de applicatie, controle op toegang en autorisatie om de toegang van daadwerkelijke gebruikers te waarborgen overeenkomstig hun rechten, controle op encryptie om de vertrouwelijkheid van de bijbehorende gegevens te bewaren, controle op logging om de activiteiten van de applicatie te volgen, en controle op preventie om daadwerkelijke aanvallen op de applicatie te detecteren. Voor de beveiliging van applicaties worden verschillende hulpmiddelen en technieken gebruikt, waaronder tools voor het scannen van codes, tools voor het testen van applicaties en tools voor het afschermen van applicaties. De veiligheid van de applicatie wordt gewaarborgd op basis van beveiligingstests, waaronder:

  • Statische veiligheidstests van applicaties (SAST)/statische analyse: Dit type van testen analyseert de applicatie door de inspectie van de broncode voor het vinden van kwetsbaarheden en beveiligingsfouten. Deze test wordt ook wel while box testing genoemd omdat de tester volledige toegang heeft tot alle broncode, het ontwerp en de implementatie van de applicatie.
  • Dynamic Application Security Testing (DAST)/dynamische analyse: Dit type applicatiebeveiligingstest analyseert de applicatie terwijl deze draait. Dit wordt ook wel black box testing genoemd, omdat de tester geen kennis heeft van de broncode, technologieën en het framework waarop de applicatie is gebouwd.
  • Interactive Application Security Testing (IAST): Dit type applicatiebeveiligingstest is de combinatie van SAST en DAST en beveiligingstests worden uitgevoerd door middel van codeanalyse en beveiligingsanalyse wanneer de applicatie draait. Deze testtechniek combineert de beste aspecten van SAST en DAST.
Related

You might also like

Het belang van een zorgvuldige selectie van IT-specialisten in India voor uw detacheringssucces Blog
augustus 18, 2023

Het belang van een zorgvuldige selectie van IT-specialisten in India voor uw detacheringssucces

De transformerende kracht van ITEC’s dienstverlening: Een game-changer voor Nederlandse IT-detacheerders Blog

De transformerende kracht van ITEC’s dienstverlening: Een game-changer voor Nederlandse IT-detacheerders

Open Source Technologie: De toekomst van de industrie Blog
november 18, 2022

Open Source Technologie: De toekomst van de industrie

Contact

Op zoek naar de brug naar Indiaas IT-talent?

Neem contact op!