Wat zijn de toekomstige Cyber Security trends?

Published on oktober 24, 2022

Hieronder volgen enkele van de toekomstige trends in Cyber Security:

 • Gebruik van kunstmatige intelligentie in cyberveiligheid
 • Verdediging tegen Ransomware
 • Beveiliging van het internet of Things (IoT)
 • Cloudbeveiliging
 • Internet of Things (IoT)
 • Door de staat gesponsorde cyberoorlog

Cyberbeveiliging houdt zich bezig met de bescherming van informatiesystemen (dat wil zeggen software, hardware en infrastructuur), de gegevens die zij opslaan en de diensten die zij leveren tegen misbruik en ongeoorloofde toegang. Schade kan worden veroorzaakt door iemand op afstand of per ongeluk/ongewild door het niet correct volgen van veiligheidsprocedures. Cyberbeveiliging kan grofweg worden ingedeeld in vijf hoofdcategorieën. H. Systeembeveiliging, software- en platformbeveiliging, infrastructuurbeveiliging, aanval en verdediging, en aspecten van beveiliging met betrekking tot mensen, organisaties en rechtshandhaving. Met de exponentiële groei van het internet is ook het potentieel voor schade door cyberaanvallen toegenomen. Cyberbeveiliging is zeer belangrijk in persoonlijke, zakelijke, organisatorische en politieke context. Door de juiste en passende cyberbeveiligingsprocedures toe te passen kan de bescherming van gevoelige informatie over personen, bedrijven en organisaties worden gewaarborgd. Compromittering van deze informatie, op uw computer of verzonden via een netwerk, kan leiden tot ernstig persoonlijk verlies, reputatieverlies, geldverlies en verlies van vertrouwen in personen, bedrijven en organisaties. Cyberbeveiliging beschermt informatie en de bijbehorende infrastructuur tegen misbruik en ongeoorloofde toegang.

Hieronder volgen enkele van de toekomstige trends in Cyber Security:

 1. Gebruik van artificial intelligence bij cyberbeveiliging: cyberbeveiliging beweegt zich in de richting van automatische detectie van aanvallen op basis van artificial intelligence. In het huidige cyberbeveiligingsmodel zijn verdedigingssystemen zo geprogrammeerd dat bekende aanvallen alleen worden herkend op basis van menselijke intelligentie. Met behulp van artificial intelligence kunnen verdedigingssystemen leren en automatisch nieuwe soorten aanvallen herkennen op basis van eerdere leerervaringen.
 2. Verdediging tegen ransomware: een van de toekomstige trends in cyberbeveiliging is de verdediging tegen ransomware. Ransomware is een soort software die op de hostcomputer wordt geïnstalleerd zonder medeweten van de gebruiker en die gegevens van eindgebruikers/organisaties versleutelt met sterke encryptiesleutels. De aanvaller eist vervolgens losgeld om de gegevens te ontsleutelen. Dit soort aanvallen neemt toe en de aanpak ervan in de toekomst is een enorme opgave voor cyberbeveiligers.
 3. Beveiliging van het internet of Things (IoT): in het traditionele internetmodel zijn de apparaten van gebruikers die op het internet worden aangesloten desktopcomputers, laptops of mobiele telefoons. Het verbinden van andere soorten apparaten (bijvoorbeeld apparaten voor de gezondheidszorg, slimme horloges, huishoudelijke apparaten, enz.) met het internet is momenteel echter in opkomst vanwege de toepassingsgebieden van slimme gezondheidszorg, slimme steden, slim vervoer en slimme huizen. Het toekomstige internet zal gebaseerd zijn op het IoT en het verbinden van deze verschillende soorten apparaten met weinig verwerking en geheugen zal het potentieel voor meer aanvallen doen toenemen. De beveiliging van het IoT is een van de belangrijkste toekomstige trends en een uitdaging voor cyberbeveiligingsdeskundigen.
 4. Cloudbeveiliging: bij cloud computing worden software, opslag van gegevens en databases via het internet aan de eindgebruikers geleverd. Aangezien clouddiensten in opmars zijn en dit in de toekomst zo zal blijven, zijn de bedreigingen voor cloud computing een van de grootste uitdagingen van Cyber Security en een toekomstige trend.
 5. Internet of Things (IoT): Met opkomende netwerktechnologieën zoals 5G zal communicatie tussen verbonden apparaten vaker voorkomen. Naarmate de connectiviteit en de communicatie toenemen, zullen er meer beveiligingsproblemen ontstaan. Bovendien zullen de mazen in de architectuur van nieuwe technologieën het doelwit zijn van cyberaanvallers. Zero-day-attacks nemen toe en het bieden van oplossingen tegen deze aanvallen is een uitdaging, omdat de mazen in de software nog niet bekend zijn bij de ontwikkelaars, maar wel bij de aanvallers.
 6. Staatsgesponsorde cyberoorlog: de koude oorlog tussen de grootmachten zal voortduren en de cyberveiligheid daarvan zal voor al die landen een grote zorg zijn. De cyberaanvallen op gegevens met betrekking tot vertrouwelijke activa en geheimen zullen in de toekomst doorgaan.

“De koude oorlog tussen de grootmachten zal voortduren en de cyberveiligheid daarvan zal voor al die landen een grote zorg zijn.”

Quia et

Verbetering van de cyberveiligheid

Elke organisatie moet een cyberbeveiligingsbeleid ontwikkelen met een mechanisme om zwakke plekken te identificeren, preventieve maatregelen te nemen, te testen, de toegang te controleren en zich voor te bereiden op een eventuele ramp. Hieronder volgen enkele algemene richtlijnen die kunnen worden overwogen om veel voorkomende cyberbeveiligingsaanvallen te voorkomen:

 • Training: train uw personeel over de rol van wachtwoorden, e-mails, fysieke beveiliging en hun persoonlijke accounts, wachtwoordbeleid, downloadbeleid en social engineering-aanvallen.
 • Software-update: houd uw systemen en software up-to-date.
 • Apparatenbescherming: zorg voor eindpuntbeveiliging, firewallinstallaties, gateways en wifi-beveiliging.
 • Authenticatie op meerdere niveaus: multifactorauthenticatie en authenticatie op meerdere niveaus.
 • Toegangsbeheer: toegangsbeheer, back-up van uw gegevens.
 • Aanvalsoppervlak verkleinen: digitaal, fysiek en social engineering aanvalsoppervlak verkleinen.
Related

You might also like

Het belang van een zorgvuldige selectie van IT-specialisten in India voor uw detacheringssucces Blog
augustus 18, 2023

Het belang van een zorgvuldige selectie van IT-specialisten in India voor uw detacheringssucces

De transformerende kracht van ITEC’s dienstverlening: Een game-changer voor Nederlandse IT-detacheerders Blog

De transformerende kracht van ITEC’s dienstverlening: Een game-changer voor Nederlandse IT-detacheerders

Open Source Technologie: De toekomst van de industrie Blog
november 18, 2022

Open Source Technologie: De toekomst van de industrie

Contact

Op zoek naar de brug naar Indiaas IT-talent?

Neem contact op!